Geen brood, geen pasta, geen rijst en geen aardappelen, voor deze uitdaging stond ik toen ik een aantal jaren geleden startte met koolhydraatarm eten.
Mijn leven hiervoor werd gekenmerkt door diëten, afvallen, aankomen, meer bewegen, shakes, afvallen, aankomen en vervolgens begon alles weer van voor af aan.

Zou het weglaten van koolhydraten inderdaad de sleutel tot succes zijn? Zou ik hiermee het voor velen bekende jojo effect kunnen voorkomen?

Als er iemand een jojo was, dan was ik dat wel! In eerste instantie in gewicht, maar niet minder in de emoties die daarmee gepaard gaan. Ik heb veel diëten geprobeerd en wat was ik dan sterk, maar tegelijkertijd ook weer heel zwak door telkens weer de enorme terugvallen. Nu ben ik alweer een paar jaar op een gezond gewicht, voel me energiek en ben een blij mens. Hoe dat zo gekomen is, zal ik jullie in het kort vertellen.

De ommezwaai kwam na gewichtsproblemen van mijn jongste dochter die in korte tijd veel in gewicht aankwam. Mijn moederinstinct kwam boven en het was niet meer dan mijn plicht om haar te steunen in haar gevecht tegen de kilo’s. In dit proces ben ik mij naast het focussen op gewicht kwijt raken, ook gaan verdiepen in de relatie tussen voeding en gezondheid.

Minderen met koolhydraten was het begin van alles, er werden lekkere recepten uitgeprobeerd en niet veel later ontstond er naar een idee van mijn andere dochter een succesvol Instagram account met de naam @dekoolhydraatarmekeuken. Hier passeren de lekkerste verantwoorde recepten de revue. De kilo’s verdwenen maar wat mij nog veel meer opviel was de terugkomende energie. Ik was minder moe en had geen honger meer zoals tijdens de vele diëten.

Tijdens de opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur heb ik nog meer boeiende inzichten gekregen over de invloed van voeding op de gezondheid en ik was om.

Ik kan nu keuzes maken qua voeding en nog belangrijker: ik weet waarom ik die keuzes maak. Ik weet wat mijn lichaam nodig heeft en waarom. Ik weet waarom ik beter iets niet kan eten en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Maar bovenal is er een enorme verrijking gekomen in het voedingspatroon dat ik nu naleef.

Ik ga geen diëten adviseren maar wil je informeren over gezonde keuzes en je zo inzicht geven in wat nou een gezonde levensstijl is. Pas dan kun je de motivatie vinden om juiste keuzes te maken. 70% van de gezondheidsklachten zijn voeding gerelateerd, laten we er wat aan doen! Ook al zijn er buiten een ongezond gewicht vaak “vage” klachten waar je last van hebt, het is een seintje van je lijf dat het niet optimaal functioneert, blokkeert en zelfs schade ondervindt van je huidige levensstijl.

Koolhydraatarm eten is inmiddels een belangrijk onderdeel van mijn leefstijl maar gezond eten in het algemeen is de titel van mij en mijn gezin geworden.

Laten we samen kijken wat we kunnen veranderen aan jouw levensstijl. Ik ben er klaar voor, jij ook?