Wat houdt de orthomoleculaire voedingsleer in?

De term orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht, goed of gezond. Moleculair heeft betrekking op de molecuul. De Orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel al de lichaamscellen van optimale hoeveelheid voedingstoffen te voorzien. Behalve vitaminen en mineralen zijn de juiste aminozuren, vetzuren, fytonutriënten (plantstoffen) en niet te vergeten water, de stoffen waar het allemaal om draait.

De Orthomoleculaire voeding  heeft dus als doel alle lichaamscellen van optimale hoeveelheid voedingsstoffen te voorzien. Het vernieuwen van cellen, dus een goede cel opbouw is noodzakelijk, om allerlei ziekten buiten de deur te houden.

Is orthomoleculaire voedingsleer alternatief?

Zoals het woord zelf al zegt, is er niets alternatief aan voeding en dus ook zeker niet aan orthomoleculaire voedingsleer.
Voeding is de grootste levensbehoefte van de mens. Zonder voeding overleven we het immers niet.

Ortho = goed en moleculair heeft te maken met de moleculen in onze cellen zodat je lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.

Waarom zou ik orthomoleculair gaan eten?

Je lichaam orthomoleculair voeden heeft als doel om in de eerste plaats je gezondheid te optimaliseren met behulp van een gezond voedingspatroon. Dit is nodig omdat onze moderne voeding steeds meer ongezonde verzadigde vetten, transvetten en geraffineerde suikers bevat. Daarnaast barst onze moderne voeding van allerlei chemische geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen (de zogenaamde E-nummers)

Is orthomoleculair eten een dieet?

Het woord dieet is op de orthomoleculaire voeding niet van toepassing. Het is meer het veranderen van een voedingspatroon, een omslag in het denken en eten om het lichaam op te bouwen en goed te onderhouden.

Hoe kan ik zelf mijn voedingspatroon aanpassen?

Er zijn 3 stappen nodig om je voedingspatroon aan te passen:

1.bewust worden van het feit dat voeding maakt wie je  bent

2.kennis verzamelen over juiste voeding

3.toepassen van de kennis en stapsgewijs invoeren van een dagelijks orthomoleculair voedingspatroon

Wat is de basis van orthomoleculaire voeding?

De basis van orthomoleculaire voeding bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkte producten met als basis:

  • Groente
  • Fruit
  • Zeegroente
  • Vis
  • Schelp- en schaaldieren
  • Gevogelte
  • Noten
  • Zaden

Zuivel, granen, peulvruchten en vlees kunnen daar indien gewenst aan toegevoegd worden.

Bij orthomoleculaire voeding wordt zoveel mogelijk bewerkte voeding vermeden, alsmede kant en klaar producten, transvetten, suikers en toegevoegde stoffen (zoals E-nummers).

Waarom is het belangrijk om pure onbewerkte voeding te eten?

Pure onbewerkte voeding voedt, in plaats van vult. We hebben voedingsstoffen nodig om de vele honderden processen in ons lichaam goed te laten verlopen.

Wat gebeurt er als je  teveel bewerkte voeding gebruikt?

Bij frequent gebruik van bewerkte voeding heb je grote kans op tekorten in je lichaam. Tekorten van voedingsstoffen kunnen aanleiding zijn voor veel ziektebeelden maar ook vage klachten zoals hoofdpijn, futloosheid of vermoeidheid. Daarnaast geeft sterk bewerkte voeding vaak vervelende klachten zoals een opgeblazen, pijnlijke buik.

Sterk bewerkte voeding zit vol met extra stoffen die we helemaal niet nodig hebben en zelfs belastend kunnen zijn voor je systeem. Denk aan toevoegingen zoals smaakversterkers, geur-, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Denk ook aan de toevoegingen in de vorm van bestrijdingsmiddelen, pesticiden, antibiotica en groeihormonen (deze laatste zit in dierlijke producten als vlees en zuivel)

Onbewerkt / bewerkt

Eet ik nog wel lekker met orthomoleculaire voeding?

Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat een orthomoleculaire voedingsstijl heel verrijkend is. Het is even schakelen als je zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes uit de winkel wilt eten maar stap voor stap maak je steeds meer gezondere keuzes.

In plaats van mijn dagelijkse boterham maak ik bijvoorbeeld heerlijke salades of soepjes, boordevol voeding. Het is een feestje om zo te eten.

Hoe kun je orthomoleculair eten als je een gezin hebt?

Onthoud dat een orthomoleculaire voedingsstijl super gezond eten is, dus ook voor alle gezinsleden van klein tot groot.

Is orthomoleculair koken moeilijk?

Orthomoleculair koken is niet moeilijk, het is een kwestie van veranderen en dan vooral in kleine stapjes. Daarbij is het heel belangrijk dat je goed leert plannen in de keuken. 

Hoe kom ik aan orthomoleculaire recepten?

In feite kun je overal gezonde recepten vinden die voldoen aan de orthomoleculaire voedingsleer.

-Kijk of het recept onbewerkte ingrediënten bevat

-Kijk of het geen geraffineerde suikers bevat

-Haal je inspiratie uit diverse bronnen (Instagram, Facebook, tijdschriften, receptenboeken, etc.)

-Geef zelf een twist aan bestaande recepten en verander ze zo dat de recepten gezonder worden. Probeer bijvoorbeeld een kant en klare saus of dressing te vervangen door een homemade dressing of saus.

-Wees vooral creatief!