khablog

Voedingssuppletie

Naast alle informatie over gezonde voeding wil ik in deze blog aandacht besteden aan voedingssupplementen. Ik hoop op deze manier meer duidelijkheid te kunnen creëren over het nut van suppletie.

Waarom heb je extra suppletie nodig?
Voedingssuppletie is nodig omdat zelfs bij een evenwichtige basisvoeding tekorten kunnen optreden. Daar zijn verschillende redenen voor:

-Het gehalte aan vitaminen en mineralen in ons groente en fruit is gedaald. We halen dus steeds minder voedingsstoffen uit ons eten. Dit heeft onder andere te maken met bodemuitputting door intensieve landbouw, geïmporteerd fruit wat onrijp wordt geplukt en bijna geen zon heeft gezien en het gebruik van nieuwe kweektechnieken met kunstmest en bespuiting.

-Door de zwaardere belasting waarmee ons lichaam in deze tijd te maken heeft, zijn de ADH’s (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor veel nutriënten aanzienlijk te laag. Denk aan de luchtverontreiniging, toegevoegde geur,- kleur,- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Deze zijn lichaamsvreemd en vragen veel van de ontgiftingscapaciteit van het lichaam. Ook de voeding draagt bij aan een verhoogde toxische belasting, tenzij we uitsluitend onbespoten gewassen en geen vlees uit de intensieve veehouderij consumeren.

-Naast de toxische belasting vanuit de lucht en het voedsel, slikken veel mensen (lichaamsvreemde) medicijnen. Naast de bijwerkingen, leggen ze ook een beslag op de ontgiftingscapaciteit.

-We hebben te maken met overmatige stress en deze stress vergt veel extra inspanning van het biologische systeem. Verschillende belangrijke voedingsstoffen worden daardoor extra verbruikt zoals de B vitaminen en magnesium.

-We leven in een tijd van toenemende infectieuze belasting en we moeten zorgen dat het lichaam kan beschikken over veel voor de afweer belangrijke nutriënten.

Genoeg redenen om te kiezen voor suppletie!

Goede voeding in combinatie met suppletie geeft je weerstand een duwtje in de rug maar je ondervindt er nog veel meer voordelen van.
Denk maar aan alle kleine dagelijkse of periodiek terugkerende ongemakken zoals broze nagels, dof haar, regelmatig last van hoofdpijn, menstruatieklachten snel verkouden, geen energie na avondeten en moeheid in het algemeen, iets waar veel Nederlanders mee kampen.
Deze ongemakken kunnen het gevolg zijn van (soms kleine) voedingstekorten.
Ook als je geen klachten hebt, is het verstandig om dagelijks een aantal supplementen te gebruiken, zo kun je het ontstaan van gezondheidsproblemen voorkomen.

Welke supplementen zijn aan te raden?

-Een multivitaminen en -mineraal
-Visolie
-Vitamine C
-Vitamine D3
-Magnesium

Hieronder een korte samenvatting per supplement.

Multivitamine:
een mooie basis om mee te beginnen. Kies de versie die ook alle belangrijke mineralen bevat en juist de ongewenste hulpstoffen weglaat zoals gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Visolie:
2 x per week rauwe vette vis is een advies waar maar weinig mensen aan voldoen. Een visolie capsule geeft een basis omega-3 ondersteuning.
Kijk goed naar de verhouding EPA en DHA.
Omega-3 speelt o.a. een belangrijke rol bij de hersenfunctie.

Vitamine C:

Vitamine C heeft heel veel belangrijke functies in het lichaam. Deze stof krijgen we vaak te weinig binnen via de voeding waardoor dit aangevuld moet worden. Liefst over de dag verdeeld want ons lichaam kan vitamine C niet opslaan.
Een gebufferde vitamine C zorgt voor een betere opname in het lichaam.
Vitamine C is onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem en is een antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Vitamine D3:

De zonnevitamine die we via de zon krijgen en ook minimaal uit de voeding halen. In Nederland is de zon slechts 5 maanden per jaar fel genoeg om vitamine D via de huid op te nemen. Er vindt dan wel opslag in het lichaam plaats voor de resterende maanden maar deze is veelal onvoldoende om optimaal in de behoefte te voorzien.
Vitamine D is o.a. ter preventie van botontkalking.

Magnesium:

Magnesium is een belangrijk mineraal waaraan veel mensen een tekort hebben als gevolg van de industrialisatie en stress. Is nodig voor Calcium stofwisseling en een tekort aan magnesium kan gemakkelijk leiden tot verschijnselen van calciumgebrek. Er zijn diverse magnesiumverbindingen te koop, voor diverse behoeften. Nieuw is nu het magnesiumcomplex, deze bevat de verschillende magnesium vormen waardoor het een breed inzetbaat supplement wordt.

Tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur heb ik geleerd over het belang van suppletie naast een gezond voedingspatroon.
Ik heb mogen leren welke vitamines en mineralen op de markt zijn en sta nu volledig achter de keuze van de producten van Vitakruid.

Vitakruid zet zich in voor de ontwikkeling van hoogwaardige voedingssupplementen.  Hierbij is kwaliteit kernbegrip, wat betekent de hoogst mogelijke werkzaamheid, dosering en biologische beschikbaarheid op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 

Vanaf nu zijn de supplementen van Vitakruid verkrijgbaar in onze webshop.