khablog

Stap voor stap

“Maandag ga ik starten met gezond eten”

Hoe vaak heb jij dit tegen jezelf gezegd? En is het je gelukt? Of moet ik de vraag stellen: “waarom is het nog niet gelukt?”

Juist over de laatste vraag ga ik deze keer schrijven. Grote veranderingen zijn moeilijk vol te houden. Het is een flinke uitdaging als je met jezelf afspreekt om vanaf nu elke dag te gaan sporten of alleen nog maar verse en natuurlijke voeding gaat eten.

Stap voor stap

Beter is het om stapsgewijs een gezondere leefstijl in te voeren. Gun jezelf de tijd om nieuwe gewoontes aan te leren en doe dit stap voor stap. Een gezonde levensstijl bestaat uit talloze kleine goede gewoontes. Stel jezelf niet voor de enorme uitdaging om alles in één keer te veranderen. De kans op succes is dan namelijk niet zo groot. En met iedere gezonde gewoonte die je invoert weet je dat je je leven structureel hebt verbeterd!

Voor inzicht en bewustwording is een langere tijd nodig. Je zult een aantal fases moeten doorlopen om uiteindelijk blijvend resultaat te creëren. Ik zal ze even benoemen:

Fase 1 – Erkenning

In deze fase is iemand zich bewust dat hij of zij misschien wel een probleem heeft wat betreft gewicht of gezondheid en dat diegene hier zelf verantwoordelijk voor is. Hij wil wel veranderen maar weet alleen nog niet hoe, of denkt niet sterk genoeg te zijn om dit te kunnen.

  • “Er is wat aan de hand en ik ben mede verantwoordelijk.”

De eerste stap om verantwoordelijkheid te nemen over het eigen gedrag is genomen maar het idee over het eigen kunnen om te veranderen, wankelt nog aan alle kanten.

Fase 2 – Verkenning

In deze verkennende fase maakt iemand plannen om daadwerkelijk iets aan zijn gedrag te gaan doen.

  • “Ik kan het anders gaan doen en ik denk erover na hoe.”

Dit is de fase waarin men informatie verzamelt over hoe te veranderen en welke veranderingen (en niet voor niets lees jij natuurlijk mee op deze blog). Kijk vooral ook wat er bij jou past. Welke methodes spreken je aan en vooral ook welke helemaal niet.

Fase 3 – Actie

In deze fase onderneemt iemand actie om ook echt (iets) te veranderen.

  • “Ik pak mijn verantwoordelijkheid en verander mijn gedrag of gewoontes waardoor ik een beter resultaat ga krijgen.”

De verandering is gaande. Men ondergaat de verandering en experimenteert met wat werkt en wat niet.
Het is belangrijk om in het begin kleine haalbare stappen te maken waarmee direct vooruitgang geboekt kan worden.
Spreekt het minderen van koolhydraten je aan? Probeer dan eens in je avondmaaltijd de pasta, rijst of aardappels te vervangen. Voor een ander kan het al een stap zijn om 2 x per week zelf te koken in plaats van kant en klare maaltijden te kopen. Voor weer iemand anders die al gezond eet, kan het interessant zijn om het intermittent fasting eens uit te proberen.

Fase 4 – Volhouden

Nieuw gedrag moet een gewoonte gaan worden anders bestaat het risico van een terugval. In deze fase moet men het nieuwe gedrag volhouden en integreren met andere activiteiten.

  • “Ik wil het volhouden want ik zie dat het werkt.”

Men verplicht zichzelf om het nieuwe gedrag, of de nieuwe gewoonte, vol te houden. Belangrijk is dat men zichzelf blijft belonen voor het nieuwe gedrag en blijft focussen op het positieve resultaat, anders bestaat het risico op een terugval.

Ik hoop dat ik je een idee heb kunnen geven over het proces wat ook ik heb doorgemaakt om mijn leefstijl blijvend te kunnen veranderen en wat er nodig is om uiteindelijk een leefstijl te creëren die bij jou past en die jou gelukkig maakt.

Ga jij ook beginnen met de eerste stap?